Signali koji ukazuju na toksično hibridno radno okruženje

Sve više preduzeća teži prelasku na hibridni model rada. Naime, hibridni model predstavlja kombinaciju rada na daljinu i rada na licu mjesta. Mnoga preduzeća su uvidjela da je rad od kuće, ili rad na daljinu, jednako djelotvoran kao i rad na licu mjesta u periodu pandemije Covid-19. Ovaj način funkcionisanja i poslovanja obezbjeđuje veću produktivnost koja proističe iz zadovoljstva zaposlenih.

Zaposleni imaju mogućnost da biraju da li će raditi od kuće ili iz kancelarije. S tim u vezi, mogu organizovati svoje vrijeme na način koji njima odgovara, odlučujući se za rad u vremenu i prostoru koje im najviše odgovara i kada, odnosno gdje, se osjećaju naproduktivnije.

Kako će hibridno okruženje funkcionisati zavisi od kompanije. Da li će se zaposleni rotirati na nedeljom nivou, ili će raditi gdje im odgovara zavisi od potreba, vrste posla kao i međusobnih dogovora. Svakako, cilj hibridnog radnog mjesta jeste da uravnoteži potrebe pojedinačnih radnika sa njihovom sposobnošću da sarađuju i budu produktivni u zajedničkom fizičkom prostoru.

Međutim, kako su kompanije uvidjele značaj i prednosti koje ovaj model poslovanja nudi, i u želji da ga što prije sprovedu u djelo, često se dešava da one nemaju detaljan plan o uspješnom sprovođenju ovog modela. Ovo može dovesti do stvaranja toksičnog hibridnog radnog mjesta.

KOJI SU TO SIGNALI?

Ne postoji stvarni plan za stvaranje hibridne radne snage koja funkcioniše u kompaniji.

Upravo iz žurbe da se ovaj model poslovanja sprovede u djelo, kompanije ne posvete dovoljno vremena njegovoj analizi i planiranju. To dovodi do nedostatka osnovnih i ključnih elemenata plana.

Alati za digitalnu komunikaciju nisu prioritet.

S obzirom da je u pitanju rad na daljinu, neophodno je i obezbijediti i koristiti određene alate za komunikaciju i saradnju. Na taj način doprinosi se pri rješavanju bilo kakvih problema i popunjavanju praznina u radu na daljinu. Svi problemi biće riješeni blagovremeno, uz adekvatnu komunikaciju.

Proslave, ceremonije i dodjele nagrada dešavaju se samo u kancelariji.

Ovaj način poslovanja nije u skladu sa kvalitetnim načinom poslovanja, odnosno onim koji teži zadovoljstvu svojih zaposlenih. Svi zaposleni žele da se osjećaju jednako važno i cijenjeni u timu. Ako preduzeće jedino nagrađuje i organizuje proslave za one zaposlene koji rade iz kancelarije, to može značajno uticati na sve one koji rade na daljinu. Zbog toga je neophodno da se i oni uključe, putem Zoom-a, Slack-a ili neke druge platforme za komunikaciju.

Vaš menadžer nema čvrst plan komunikacije za udaljene članove time.

Ukoliko je ovo slučaj, na njemu se mora obavezno poraditi. Ona preduzeća koja žele da ovaj način poslovanja uspije moraju da posvete posebnu pažnju komunikaciji. Menadžeri treba da imaju jasan plan komunikacije, tako da svaki zaposleni bude u toku sa važnim pitanjima.

Informacije nisu dostupne.

Od zaposlenih koji rade na daljinu se ne može očekivati produktivan, kvalitetan rad i rad koji odgovara na sva potrebna pitanja, ukoliko informacije nisu dostupne. Timovi koji rade na obezbjeđivanju uspješnosti hibridnog modela funkcionisanja treba da obezbijede i digitalne platforme na kojima će se neophodne informacije dijeliti.

Zaposlenima prijeti smanjenje plate prilikom rada na daljinu.

Zaposleni ne bi trebali da budu „kažnjeni“ ukoliko odaberu da rade na daljinu. Čak štaviše, možda bi im se trebala ponudi i povišica ili unapređenje, ukoliko su produktivniji i ostvaruju bolje rezultate prilikom rada na daljinu.

Zaposleni koji rade na daljinu ne dobijaju adekvatnu opremu.

Isto kao i oni koji rade u kancelarijama, tako i zaposleni koji rade na daljinu, zahtijevaju odgovarajuću opremu. Nisu svi u mogućnosti da obezbijede samostalno ono što im je potrebno za rad. Ali preduzeća bi svakog svog zaposlenog trebalo da tretira jednako i da im pruži jednake mogućnosti za rad.

Ovo su neki od signala koji ukazuju na toksično hibrdno radno okruženje. Preduzeća bi trebalo da se posvete rješavanju ovih problema, ako vide da se neki od njih dešava u njihovoj sredini. Ukoliko teže savremenijem i kvalitetnijem poslovanju i radnom okruženju potrudiće se da otklone i porade na svom odnosu sa zaposlenima i njihovom zadovoljstvu.

Ukoliko su vam potrebne konsultacije vezano za unapređenje vašeg poslovanja, pogledajte koje usluge nudi investiciono konsultantska kompanija AMR Global Advisors i kontaktirajte nas.

AMR Global Advisors

+382 69 01 14 14

Citizenship by Investment in MontenegroUltimate guide

Find more about the important information and benefits of this program.