Razlozi za osnivanje sopstvenog biznisa (u Crnoj Gori)

Svako od nas želi, ili je barem jednom u životu razmišljao, o osnivanju biznisa i rješavanju nekog problema. Neka istraživanja pokazuju da čak svaka treća osoba na svijetu razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa. Međutim, da li svaka to i ostvari?

Kada je riječ o pokretanju biznisa, nameće se dosta pitanja i većina u glavi ima samo prepreke koje treba preći ka ostvarenju datog cilja. U nastavku ovog teksta govorićemo u prednostima koje nosi pokretanje biznisa, kao i o prednostima osnivanja preduzeća u Crnoj Gori i kako to učiniti.

Zašto osnovati sopstveni biznis?

Situacija sa pandemijom Covid-19 je uticala na način razmišljanja i na našu percepciju u mnogim sferama života, pa tako i na poslovnom polju. Desilo se totalno zaključavanje, pad ekonomije, realna mogućnost gubitka posla, smanjenje prihoda itd. Iako je za mnoge suludo osnivanje biznisa u ovakvoj situaciji, šta ako je upravo to vaša mogućnost i vaša prilika?

Svjesni smo i svjedočili smo da se sve preokrenulo za 180 stepeni. To dovodi do činjenice da se stvaraju nove potrebe, novi problemi koji do sada nisu riješeni. Upravo to je vaša mogućnost za osnivanje biznisa. Svaki biznis počinje sa idejom. Idejom koja predstavlja rješenje nekog problema.

Pored ideje, motivacija je neizostavna na ovom putu. Prednosti koje nudi osnivanje sopstvenog biznisa su najveći motivatori. Neke od njih su:

  • Kombinacija strasti i posla

Radite ono što volite. Odlazak na posao koji mrzite, koliko god on jednostavan bio, predstavlja umor i unosi vam nemir. Ukoliko je vaš biznis ono što iskreno volite, osjećaćete se kao da uopšte i ne radite.

  • Samostalno određivanje radnih sati

Radno vrijeme od 08h do 16h više ne postoji. Ukoliko nemate vremena, ili želite da se posvetite porodici i prijateljima ponedjeljkom ujutru, sada imate mogućnost da to i uradite. Isto tako, ukoliko se osjećate inspirisano i produktivno, možete raditi i nedjeljom ujutru. Sami određujete kada i koliko želite da radite.

  • Bolji prihodi

Kada imate sopstveni biznis imaćete jači osjećaj posvećenosti da vaša firma uspije. To će vas gurati naprijed i dati vam dodatnu motivaciju da iskoristite sve prilike i da se maksimalno posvetite poslu. Ovo će zasigurno dovesti do većih prihoda.

Prednosti osnivanja kompanije u Crnoj Gori

Pored ovih, i brojnih drugih prednosti koje nosi osnivanje preduzeća, važno je napomenuti da je neophodno razmišljati i o uslovima u kojima se osniva preduzeće. Crna Gora je zemlja koja nudi puno mogućnosti i predstavlja povoljnu zemlju za osnivanje biznisa.

Neke od prednosti prilikom osnivanja preduzeća u Crnoj Gori su:

  • Formiranje i osnivanje biznisa je brz i jednostavan proces.
  • Crna Gora nudi najniže stope poreza na dohodak u Evropi, po paušalnoj stopi od 9%.
  • Oslobađenje od PDV-a za izgradnju vrhunskih hotela, objekata za proizvodnju hrane i proizvodnju energije.
  • Osmogodišnje oslobađanje od poreza do 200.000€ za novoosnovane kompanije u nerazvijenim opštinama.
  • Rezidentni subjekti imaju pravo na strani poreski kredit, na porez na dohodak ostvaren u inostranstvu, ali ne prelazeći iznos koji bi bio plaćen lokalno.

Više o prednostima osnivanja kompanije u Crnoj Gori pročitajte ovdje.

O ovim i mnogim drugim prednostima možete saznati u investiciono konsultantskoj kompaniji AMR Global Advisors u Podgorici.

AMR Global Advisors je jedinstvena kompanija u Crnoj Gori u kojoj ćete na jednom mjestu dobiti usluge od registracije kompanije do širokog spektra usluga za pokretanje i razvoj vašeg poslovanja, što će vam uštedjeti vrijeme i novac.

Naš tim stručnjaka dostupan je za sve vrste pravnih, računovodstvenih imarketinških usluga, kao i za kadrovske usluge, nekretnine i procese plaćanja. Na taj način naši klijenti zaobilaze iscrpnu birokratsku i administrativnu proceduru. Uspjeh naših mnogobrojnih klijenata rezultat je našeg posvećenog i sveobuhvatnog rada.

Ukoliko su vam potrebne konsultacije vezano za osnivanje preduzeća u Crnoj Gori, budite slobodni da nas kontaktirate, naš tim će vam sa zadovoljstvom izaći u susret.

AMR Global Advisors

+382 69 01 14 14

Citizenship by Investment in MontenegroUltimate guide

Find more about the important information and benefits of this program.