Mogućnosti investiranja u nekretnine u SAD

Mnogi ljudi razmišljaju gdje da ulože svoj novac, u koju industriju ili oblast da investiraju, kako da ostvare povraćaj i profitiraju od ulaganja. Jedan od načina da se to ostvari jeste investiranje u nekretnine.

Investiranje u nekretnine je oduvijek bio posao koji je istovremeno donosio i zadovoljstvo i profitabilnost. Tržište nekretnina je širok pojam i obuhvata:

  • Stambene nekretnine (preprodaja kuća i novih domova, porodične kuće, kuće za odmor, dupleksi),
  • Komercijalne nekretnine (tržni centri, bolnice, medicinske zgrade i kancelarije),
  • Industrijske nekretnine (izgradnja zgrada, imanja i skladišta),
  • Zemljište (slobodno zemljište i farme).

Zašto investirati u nekretnine?

U odnosu na druge investicije i ulaganje novca, investiranje u nekretnine ima više prednosti, a osvrnućemo se na neke.

  • Pasivni prihod

Pasivni prihod je jedna od prednosti koja najviše utiče na odluku o ovom vidu investiranja. Naime, za sve one koji ne žele da provode svoje dane u kancelariji u uobičajenom radnom vremenu od 9-17h, investiranje u nekretnine je veoma privlačno. Ulaganje u nekretnine, posebno u iznajmljivanje nekretnina može da obezbijedi stalan novčani priliv. To je način da zarađujete dok ste istovremeno na odmoru, u penziji ili se bavite nekim drugim poslovima.

  • Diverzifikacija

„Ne stavljajte sva jaja u jednu košaru“ je osnovno načelo diverzifikacije, a diverzifikacija je ključni dio svake investicione strategije. Diverzifikacija predstavlja raznovrsnost. Suština je u njegovoj optimizaciji na način da se ulaganja rasporede tako da, u slučaju loših efekata koje ostvaruje jedan dio u koji smo uložili, drugi dio svojim rastom može „pokriti“ taj manjak.

  • Fizičko sredstvo

Imovina kao fizičko sredstvo nudi neku vrstu zaštite od inflacije, jer se može unovčiti putem kirije. Nekretnine se smatraju „alternativnim sredstvima“ i kao takve mogu pružiti stabilnost tokom pada tržišta.

Međutim, pandemija koja je zadesila cijeli svijet i koja je uticala na mnoge aspekte naših života, kao i na cjelokupnu svjetsku ekonomiju, uticala je i na nekretnine, a samim tim i na investiranje u iste.

Povratak na nivo investicija prije pandemije

Prema Wall Street žurnalu, SAD se suočava sa istorijskim nedostatkom stanova: „Na kraju jula 2020. godine bilo je 1,3 miliona postojećih jednoporodičnih domova na prodaju, što je najniži broj za bilo koji jul u podacima od 1982. godine, prema nacionalnom udruženju nekretnina“.

Na ovom grafiku je prikazan broj kuća za izdavanje u SAD-u, u hiljadama. Evidentan je početak opadanja tog broja već na početku 2020. godine, dok je već u drugom kvartalu iste godine drastično opao. U narednim kvartalima se već vidi porast tog broja, što govori da se tržište nekretnine polako, ali sigurno, vraća u normalno stanje.

Sličan slučaj je i sa prodajom stanova u SAD-u. U maju 2020. godine je taj broj bio najmanji od januara 2018.godine. Međutim, vidimo nagli skok već od juna 2020.godine. Trenutna prodaja stanova u periodu od juna 2020.godine do marta 2021. godine je čak veća nego u odnosu na prethodne godine za koje su prikazani podaci.

Suočeni sa pandemijom Covid-19, mnogi investitori su odlučili da svoje investiranje preusmjere sa komercijalnih na stambene nekretnine. U svakom slučaju, investiranje u nekretnine je profitabilan posao, budući da su domovi postali još važniji dio naših života tokom pandemije.

Kako investirati u nekretnine u SAD?

Bilo da već poslujete u ovoj oblasti ili ste novi na ovom tržištu, AMR Global Advisors sarađuje sa partnerskom kompanijom Black Mountain Group koja pruža investitorima, partnerima i zajmodavcima izvanredne i sigurne mogućnosti ulaganja. Olakšajte postupak investiranja što je više moguće kroz savremenu tehnologiju i transparentnost.

Black Mountain Group posluje na tržištu SAD, a više o njihovim projektima možete pročitati na web sajtu www.blackmgroup.com. BMG-ov menadžerski tim ima decenije iskustva u investiranju u nekretnine u uspješnom razvoju, upravljanju nekretninama i neprestano prati razvojne trendove.

Kontaktirajte ih ili zapratite na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn, kako biste se dodatno informisali i bili u toku sa svim aktuelnostima iz BMG investicionog fonda.

AMR Global Advisors

+382 69 01 14 14

Citizenship by Investment in MontenegroUltimate guide

Find more about the important information and benefits of this program.