13 tipova video zapisa za razvoj Vašeg biznisa

Predstavljamo Vam listu osnovnih vrsta video zapisa koje Vaše preduzeće može da kreira kako bi se promovisale Vaše usluge ili proizvod, generisali potencijalni klijenti i povećala publika.

1. Video zapisi sa objašnjenjima (Explainer Videos)

Video zapisi sa objašnjenjima detaljno opisuju novi proizvod ili uslugu ili pričaju priču kompanije putem kratkog videa. Ova vrsta videa se koristi kako bi pomogla Vašoj publici da bolje razumije zašto su im potrebni Vaš proizvod ili usluga. Video zapisi sa objašnjenjima često koriste animaciju kako bi došli do potencijalnih kupaca ukazujući na uobičajen problem koji ima ciljna publika i na koji način kompanija može da riješi taj problem.  

2. Video zapisi o proizvodima ili demo video (Product video)

Slično video zapisima sa objašnjenjima, video zapisi o proizvodima objašnjavaju kako proizvod ili usluga rješavaju problem. Međutim, ovi video zapisi, poznati i kao demonstracije proizvoda, obično ciljaju ljude dalje u toku prodaje tako što prikazuju specifične karakteristike proizvoda. Demo video zapisi pokazuju kako Vaš proizvod radi – bilo da to vodi gledaoce u obilazak Vašeg softvera i kako se može koristiti ili raspakiravanje i stavljanje fizičkog proizvoda na test.

3. Video zapisi o brendovima

Ove vrste video zapisa se obično stvaraju kao dio veće reklamne kampanje, prikazujući viziju, misiju ili proizvode i usluge kompanije na visokom nivou. Cilj video zapisa o robnoj marki je izgradnja svijesti o Vašoj kompaniji i privlačenje Vaše ciljne publike.

4. Obrazovni video zapisi ili uputstva (Educational or How-To Videos)

Video snimci sa uputstvima mogu se koristiti da nauče Vašu publiku nečemu novom ili da izgrade osnovno znanje koje će im biti potrebno za bolje razumijevanje vašeg poslovanja i rješenja.

5. Svjedočanstva kupaca (Customer testimonials)

Vaši potencijalni klijenti žele da znaju da Vaš proizvod može da riješi njihov specifičan problem. Jedan od najboljih načina da to dokažete je kreiranje video zapisa sa studijama slučajeva koji sadrže Vaše zadovoljne, lojalne klijente. Ovi ljudi su Vaši najbolji brend ambasadori. Svjedočanstva kupaca su dakle video zapisi koji se usredsređuju na klijente koji hvale Vaš brend. Opišite njihove izazove i kako je Vaša kompanija pomogla u njihovom rješavanju. Studije su otkrile da pozitivna online reputacija može direktno uticati na uspjeh Vašeg poslovanja, pa je stvaranje svjedočanstava kupaca važnije nego ikad ranije.

6. Video zapisi koje generišu korisnici (User – generated videos) 

Ponekad Vaši najbolji marketinški video zapisi dolaze od vaših klijenata. Video zapisi o sadržaju koji generišu korisnici (UGC) su dijelovi sadržaja koje stvaraju Vaši klijenti, a zatim ih možete koristiti za predstavljanje vašeg proizvoda, usluge ili brenda, a istovremeno i za povećanje broja Vaših klijenata. Sadržaj koji stvaraju korisnici može se razlikovati po izgledu, ali, na kraju, sve to pomaže u izgradnji svijesti o brendu na vrlo stvaran način.

7. Intervjui stručnjaka

Snimanje intervjua sa internim stručnjacima ili liderima u Vašoj industriji, odličan je način za izgradnju povjerenja i autoriteta kod Vaše ciljne publike. Pronađite uticajne ljude u svojoj industriji i iznesite ove diskusije pred svoju publiku.

8. Video snimci uživo

Video uživo je emitovanje u realnom vremenu, koje gledaocima daje priliku da stupe u interakciju sa brendom. Oni se mogu koristiti za vođenje takmičenja, interakciju sa kupcima ili pokazati ljudima kako da učine nešto zabavno.

Video snimci uživo su svestrani i mogu biti efikasni za stvaranje svijesti o brendu i promociju kompanije, komunikaciju sa svojom publikom i proširivanje svoje zajednice. Oni takođe privlače veće stope angažovanja-gledaoci provode do 8,1 puta duže uz video uživo nego uz video na zahtjev.

9. Animirani video zapisi

Ovi videi mogu biti odličan format za teško shvatljive koncepte kojima je potrebna jaka slika ili za objašnjenje apstraktne usluge ili proizvoda.

10. Video zapisi događaja

Ukoliko je Vaše preduzeće domaćin konferencije, okruglog stola, prikupljanja sredstava ili neke druge vrste događaja napravite vrhunski film o tome ili objavite zanimljive intervjue i prezentacije sa skupa.

11. Video zapisi od 360 ° i virtuelne stvarnosti

Sa video zapisima od 360 °, gledaoci se „pomjeraju“ oko sebe da vide sadržaj iz svakog ugla – kao da fizički stoje unutar sadržaja. Ovaj sferični video stil omogućava gledaocima da dožive lokaciju ili događaj, poput istraživanja Antarktike ili susreta sa ajkulom čekićastom glavom. Virtuelna stvarnost (VR) omogućava gledaocima da se kreću i kontrolišu svoje iskustvo. Ovi video zapisi se obično gledaju putem uređaja kao što su Oculus Rift ili Google Cardboard.

12. Video zapisi proširene stvarnosti (AR)

U ovoj vrsti videa, digitalni sloj je dodan onome što trenutno gledate oko sebe. Na primer, kameru telefona možete usmjeriti u svoju dnevnu sobu i AR (augmented reality) će vam omogućiti da vidite kako bi kauč izgledao u prostoru. Aplikacija IKEA Place odličan je primjer za to.

13. Personalizovane poruke

Video može biti kreativan način za nastavak razgovora ili odgovaranje nekome putem e-maila ili teksta. Koristite HubSpot Video ili Loom da biste snimili sebe kako ponavljate važan sastanak ili dajete personalizovane preporuke. Ovi video zapisi stvaraju jedinstven trenutak za Vaše klijente i mogu ih odvesti dalje u procesu kupovine.

AMR Global Advisors

+382 69 01 14 14

Citizenship by Investment in MontenegroUltimate guide

Find more about the important information and benefits of this program.